BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR BÖLÜMÜ
Ana Sayfa Tanıtım Öğretim Görevlileri Atölyeler Dersler Etkinlikler Resimler Duyurular

 

Gönül Paçacı
 

İstanbul Belediye Konservatuarı'nın 6 yıllık "Türk Müziği Nazariyatı" ve İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nın "Temel Bilimler" bölümlerini bitirdi. 1986-94 yılları arasında, İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde master ve sanatta yeterlilik (doktora) derecelerini tamamladı. Tez konusu olan, "Örneği az bulunur makamlarda bestelenmiş olan bir Kâr-ı Natık: Kâr-ı Nadirat" aynı yıl CRR Konser salonunda, çeşitli önemli sanatçılar ve solist olarak da Kani Karaca tarafından seslendirildi.

1983 yılında İBK Türk Musikisi İcra Heyeti'ne kadrolu ses sanatçısı sınavını kazanarak dahil oldu. Darü'l-Elhan'dan bu kuruma intikal etmiş olan arşivin yeniden yapılandırılması için oluşturulan kurulda görev alarak, konservatuarın kurum tarihiyle ilgili araştırmalar yaptı.

1991-98 yıllarında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nda Solfej­-Nazariyat hocalığı; 1992-96 arasında İcra Heyeti Şef muavinliği; 1992’den beri, Boğaziçi Üniversitesi Türk Müziği Klübü'nün sanat yönetmenliğini yapan sanatçının 40 civarında bestesi vardır. Farklı sanatkarlar tarafından çeşitli konserlerde seslendirilen bu bestelerden İnci Çayırlı'nın okuduğu bazıları, 1995'te Kalan Yayıncılık tarafından "Sevda Derinlerdedir" adlı CD ve kasetlere kaydedilerek yayımlandi.

Gönül Paçacı, Boyut Yayıncılık için "Osmanlı'nın Sesleri" ve "Türk Müzik Geleneğini Yaşatanlar" isimli CD - VCD serisinin sanat yönetmenliğini yapmış ve Itri' den günümüze on önemli sanatkarın tanıtıldığı kitapların metinlerini yazmıştır. Ayrıca, Tarih Vakfı için yakın müzik tarihimize ilişkin belgeseller hazırlamış, Cumhuriyetin Sesleri adlı kitabın editörlüğünü yapmış olup, çeşitli makale ve bildirileri yayımlanmıştır. Daha önce önemli konser salonlarında birkaç kez sahnelenen ve Habitat 1999 çerçevesinde Aya İrini'de gerçekleştirilen Osmanlı-İslam / Rum Ortodoks / Ermeni / Yahudi grupların dini ve din-dışı müzik örneklerinden oluşan konserlerin sanat yönetmenliğini yapmış bulunan Paçacı, bu etkinliğin yeraldığı İstanbul - Müziğin Renkleri adlı kitapçık/CD çalışmasını da Tarih Vakfı-Boyut ortaklığıyla yayımlatmıştır. 2000 yılından bu yana İstanbul Belediyesi Atatürk Kitaplığında halka açık Klasik Türk Müziği seminerleri vermektedir

2006 yılı başından itibaren de yaz tatiline kadar, İstanbul Belediyesi Kültür İşleri’nin Cemal Reşit Rey Konser Salonunda, kendi kurduğu “CRR Kâr-ı Nâtıklar Topluluğu” adlı bir saz ve ses sanatçıları grubu, onun yönetiminde her ayın son Pazar günü, kendisinin doktora (sanatta yeterlik) çalışmasında incelediği eski Kâr-ı Nâtıkların icra edildiği beş bölümlük bir konser dizisi gerçekleştirmiştir.

Gönül Paçacı halen İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda sanatçı öğretim elemanı olup Kültür Bakanlığı Müzik Müzesi uzmanı kadrosunda görevlendirilmiştir. Boğaziçi, Bilgi ve Bahçeşehir  Üniversitelerinde Osmanlı Müziği dersleri vermekte olan Paçacı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih profesörü Mete Tunçay'ın eşidir.